Barion Pixel

Klóros vízkezelés lépései, ha már feltöltöttem a medencémet…


Az úszómedencénk vízzel való feltöltése után az alábbi vegyszerezési feladatok várnak ránk, - miután túl vagyunk a tavaszi beüzemelésen vagy a medence takarításán -!

Szűrés
A medence vizének tisztán tartása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása,és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató egység szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk. Ezek a felszínen úszó, illetve a vízben lebegő szennyeződéseket szűrik ki. A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolítására víz alatti porszívót használunk.


1. Lépés - A víz kémiai egyensúlya
A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak. A legelső teendő a víz kémhatásának beállítása.
Ezt a pH érték mutatja egy 0-14 fokozatú skálán, melyen 7 semleges érték. Ez alatt az érték alatt a víz savas, fölötte lúgos jellegű. A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így ez alatti érték nem ajánlott. A 7,8 fölött sem megfelelő, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken.


                                      A medence vizének ideális pH-értéke 7,2-7,6!


Mérőteszterek pH mérésre:
Mérőcsík: legegyszerűbb vízelemző, a tesztcsíkkal pH szintet és klórtartalmat tudom meghatározni. Használata során a tesztcsíkot be kell meríteni a medence vízébe egy pár másodpercre és a csíkon található tesztfelületek elszíneződnek, a kapott értéket leolvasom a mérőcsík dobozán található ellenőrző skálán.
Tablettás teszter készlet: vízmintát kell venni és a mérőedény pH mérő oldali vízoszlopához 1db Phenol red tablettát kell rakni, megvárni míg feloldódik és utána a színskálán leolvasni az értéket. A mérőedény klór oldali vízoszlopához 1 db DPD1 tablettát kell rakni, megvárni míg feloldódik és utána a színskálán leolvasni az értéket (mérőkészletet csak egyszer kell megvásárolni, utána csak a tablettákra van szükségem). A mérés után a mérőedényt ki kell üríteni és tiszta vízzel kiöblíteni.
Digitális vízelemzők: a digitális készülékekről tudni kell, hogy nagyon könnyedén lehet megvizsgálni a víz kémhatását és klórtartalmát a medencevízben, abban az esetben ha a készülék folyamatosan kalibrálva van. A kalibrálást 4-5 mérés után el kell végezni, mert különben nem pontos értéket ad. A kalibrálás két különböző értékű puffer oldat segítségével történik (pH 7,0 és pH 4,0 puffer oldat). A digitális készülékben található egy elektróda, mely elhasználódhat és időközönként cserélni kell. Az elektróda élettartamának meghosszabbítására havonta javasolt a hegyet megtisztítani elektróda tisztító folyadékba 30 percig belemerítve. Tisztítás után mindig szükséges a készüléket kalibrálni.


A pH mérés után a kapott értékek alapján kell pH csökkentő szert vagy pH növelőt a medencébe adagolni!

Ha magas a pH (7,8 fölötti érték) akkor pH csökkentő szert (pH mínusz) kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való csökkentéséhez 10m³ uszodavízhez 10 dkg pH mínusz granulátumot kell feloldani.
Ha alacsony a pH (6,8 alatti érték) akkor pH növelő szert (pH plusz) kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való emeléséhez 10 m³ uszodavízhez 10 dkg pH plusz granulátumot kell feloldani.
A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után legtöbb esetben az derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója.
Vízkeménység
A vízben oldott kálciumsó és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, ezért vízkő válik ki a medence falán, a csővezetékekben és a homokszűrőben, jelentős károkat okozva a gépészeti egységekben. Vegyszerezéssel a vízkő kiválást akadályozhatjuk meg.
Használjunk vízkő stabilizátor folyadékot, mely megakadályozza a vízkő kicsapódást és a víz zavarosságát.


2. Lépés - Fertőtlenítés
Fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják, a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat, mint a baktériumok, algák, gombák, vírusok. Néhány fajtája a vízben terjedve betegségeket vagy fertőzéseket okozhat. Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá változhat. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk. A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Kisgyermekek, illetve klórral szembeni érzékenység esetén klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek, vagy alternatív vízkezelő eljárásként sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is használhatóak.
A baktériumok és gombák elszaporodása ellen - a megfelelő klórszint azonnali eléréséhez - mindenképpen gyorsan oldódó klórt kell adagolnunk a medencénk vizébe.
Frissen feltöltött medence esetén szükséges a vízben a szabad aktív klór koncentráció használati szintre emelése, ezután ezt lassan oldódó készítményekkel tarthatjuk szinten.


Gyorsan oldódó klór készítmények:
Klór granulátum:
Adagolása: vegyszergyártótól függ, de általánosságban 10 m³ uszodavízhez 10 dkg kell feloldani.

Klór tabletta 20 gr:
Adagolás: vegyszergyártótól függ, de általánosságban 10m³ uszodavízhez 2-3 tablettát kell tenni a szkimmerbe vagy úszóadagolóba.

Figyelmeztetés!
Fóliás és műanyag medencéknél bárminemű szilárd klór készítményt (tabletta, por, granulátum) a medencébe rakni tilos, mivel a klór kimarja a medence színét!

3. Lépés – Algaképződést gátló
Feltöltéskor ajánlott az üres, kitakarított medence testet belülről, körbe egy 15 %–os algaképződést gátló oldattal átkenni. 10-15 perc száradás után a medence felengedhető a vízzel, és csak első alkalommal háromszoros mennyiséget kell adagolni (vegyszergyártótól függően 150 ml/10m³) az algaképződést gátló szerből. Ez a szer a köznapi szóhasználattól eltérően nem öli meg az algát, hanem gátolja annak szaporodását! Megelőzés miatt használjuk!
Folyamatos kezeléskor már elég az 50 ml/10 m³ mennyiség (vegyszergyártótól függően)

Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algagátlószer szintje a vízben jelentősen csökken, 12 óra elég arra, hogy a medence bealgásodjon. Ebben az esetben sokkoló klórozást alkalmazhatunk, mely során a klór szintet a 3-5 szorosára emeljük. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26ºC felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.


4. Lépés - Klóros vegyszerezés szinten tartása
A medencevíz minőségének megfelelő szinten tartásához a következő lépésekre van szükségünk:
Az alapfertőtlenítés után a vegyszerszint megtartására és a későbbiekben előforduló algásodás megakadályozására szintentartó tablettákat kell alkalmazni. Ezek használatával kristálytiszta csillogó lesz a medencénk vize.


Lassan oldódó klórkészítmények:
Tartós klórtabletta 200 gr:
Adagolása: 20 m³medencevízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba (4-5 nap alatt oldódik fel és utána ismét tegyünk a kívánt mennyiségű tablettát) Csak klórt tartalmazz a tabletta.

Multi (3 in 1) tabletta: 3 hatású tabletta, tartalmazz klórt, algagátlószert és pelyhesítőszert Adagolása: 20 m³medencevízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba (4-5 nap alatt oldódik fel és utána ismét tegyünk a kívánt mennyiségű tablettát)
Ennél a szernél már nem kell külön pelyhesítőt és algagátlót adagolni!

5. Lépés - Pelyhesítés
A medencevízben lebegő apró (kolloid) szennyeződéseket a szűrő nem minden esetben képes kiszűrni. A medence vize ezektől az anyagoktól zavarossá (opálossá) válik, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni. A pelyhesítőszerek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekké gyűjtik össze. Ennek eredményeként a részecske méret az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak ezek a szennyeződések is.
Pelyhesítőszert abban az esetben indokolt a medencébe tenni, ha a pH szint és klórtartalom megfelelő és mégis zavaros, opálos a víz. A legtöbb esetben feltöltés után 2-3 héttel már adagolhatunk, mert a lebegő szennyeződések belekerülnek a vízbe. Pelyhesítőszert homokszűrővel ellátott medencéknél ajánlott adagolni.
Lebegő szennyeződések: szmog, kolloid méretű algák, naptej, napolaj, testápolószer maradványok

Pelyhesítőszerek:
Pelyhesítő folyadék:
Adagolása: 10 m³medencevízhez 100-200 ml pelyhesítőszer

Pelyhesítő tasakos:
Adagolása: minden visszamosatás után, legalább 2 hetente helyezzen egy pelyhesítő zsákot a szkimmerbe vagy szivattyú előszűrő kosarába.

Amennyiben további kérdései vannak, tanácsra van szüksége, vagy szeretné hogy Ön helyett a medence vegyszerezését elvégezzük, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén:

 - +3670 621 2116 telefonszámon

-  blabo.vegyszer@gmail.com vagy a blabo@blabovegyszer.hu  e-mail címen

-  kapcsolat menüpontban található formanyomtatványon.