Barion Pixel

Gyakori Kérdések


- Mi a legegyszerűbb módja a medencém vízének kezelésére?
Multitabletták használata, de mivel minden medence kezelése egyedi, ajánlott a vegyszerek külön- külön adagolása (klór, pelyhesítő, algagátló).

- Milyen gyakran kell ellenőriznem a vízminőséget (klór, pH egyensúly) a medencébe   vagy jakuzziba?
Hetente érdemes mérni a pH szintet, mert a klórkészítmények adagolásával és víz dimanikus egyensúlyra való törekvése miatt a pH szint elmozdul. Általános tendencia, hogy emelkedik a pH szint. Érdemes hetente fix napot kijelölni a vegyszerezésre és karbantartásra.

- Mit tegyek, ha bezöldült a medencémben a víz?
Ilyenkor úgynevezett „klórsokkot” kell alkalmazni. A szokásos gyorsan oldódó klórkészítményből a 2-3 szorosát kell a medencevízbe feloldva adagolni. A zöld szín utána a medencébe kicsapódnak a klórkészítményekben található fémes elemek és az elpusztult algák, a víz bebarnul, melyet porszívózással és folyamatos szűréssel tisztíthatjuk. A sokkolás után a pH szint ismét elmozdul, melyet be kell állítani a 7,2- 7,4 értékre.

- Mit tegyek, ha opálos (tejszerű) a medencémben a víz? Mitől lesz krisztálytisza a víz?
Ennek egyik oka lehet a vízben lévő ún. kolloidális szennyeződések. Ezek olyan kis méretű részecskék, hogy a szűrőhomok már nem képes kiszűrni. Akkor fordul elő, ha már pár napja alacsony a klórszint a vízben, vagy túl sok naptej, napolaj, szmog stb. részecskék a vízben.
A másik oka a pH szint elmozdulás, melyet mérés után be kell állítani. Be kell klórozni a vizet, pelyhesítőszert kell használni, folyamatosan szűrni, gyakran visszaöblíteni. Egy nap múlva kristálytiszta lesz.

- Mi okozza az algásodást? Nem akarom, hogy algásodjon a medence víz!
Az algák foszfáttal táplálkoznak. Ez a töltővízzel, háztartási tisztítószerekkel, vizelettel, stb kerül a vízbe. Az algához szaporodásához kell még az algaspóra, ez esővel, széllel jön. Kell még hozzá napfény és meleg.

- Csak a medence egyes részei elkezdett algásodni!
A teljes medencevíznek mozgásban kell lennie, amikor a szivattyú üzemel, így biztosítjuk a vegyszerek egyenletes elosztását. Ha ez nem így van, akkor a pangó vizű részeknél, ahol nincs vegyszer utánpótlás elalgásodhat a medence. Ennek oka a rosszul beállított befúvók.

- Már minden lehetőséget kipróbáltam, de még mindig nem tiszta a víz, miért?
Nem megfelelő a szűrés vagy a szűrési idő. A szűrő eltömődött vagy vízkövesedett. Patronos szűrő esetén tisztítsa ki, vagy cserélje ki a betétet. Homokszűrő esetén ellenőrizze a nyomásmérőt, és ha túl magas értéket mutat, végezzen visszamosást. A vízforgató berendezésnek 3-5 óra alatt kell a teljes vízmennyiséget átforgatnia, és ezt naponta kétszer-háromszor kell megismételni. A vízhőfok emelkedésével növelni kell a szűrési időt is. Nagy melegben emelje a szűrési időt 2x7 órára.

- Sok a szerves anyag a medencémben, mit tehetek?
A használaton kívüli medencét mindig takarjuk le, hogy megóvjuk a belehulló falevelektől, rovaroktól és egyéb szennyeződésektől. A víz felszínét, és a medence alját rendszeresen kell tisztítani leszedő háló és porszívó segítségével.

- Nyálkás, csúszós a medencém fala!
Elkezdődött az algaképződés. A klór szint megemelésével és a forgatási idő meghosszabbításával megállítható a folyamat.

- Érdes a medencém fala!
Kemény víz esetén előforduló jelenség: vízkő képződik. A további kirakódás ellen vízkőkirakódás gátló vegyszert kell alkalmazni. Az érdesség megszüntetése már csak a tavaszi nagytakarítás során lehetséges.
Érdemes azonban a helyi vízszolgáltatót felkeresni és tájékozódni, hogy lakóhelyünkön milyen a víz keménysége, mert akkor már előre gondoskodhatunk a víz „lágyításáról” vízkőkirakódás gátló vegyszerrel, amennyiben hálózati vízzel öltjük fel a medencénket.

- Kellemetlen a medence víz szaga!
Szinte minden esetben le nem bomlott szerves anyagokról van szó, amelyek kellemetlen szagot árasztanak a túl kis mennyiségben beadagolt klór következtében. A klór hatékonyságának érdekében a pH-értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be.

- Nagyon fáj a szemem és viszket a bőröm a medencében fürdés közben!
Mind a túl nagy, mind a túl kicsi pH érték okozhat bőr- és szem irritációt. A pH értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be!
Okozhatja az is, ha magas a klór szint a medencevíz esetén: 1,0 feletti! Víz utánpótlásával, vagy klór lebontó vegyszerrel lehet csökkenteni (0 Klór)

- Érzékeny vagyok a klórra!
Használjon klórmentes fertőtlenítést.

- Gyerek pancsolóba milyen vegyszert használjak?
Lehet klóros vegyszert is használni, de megfelelő klórszint pontos betartásával.

- Masszás medencébe milyen vegyszer használjak?
Használható klóros és klórmentes vegyszerek is, de kifejezetten olyanokat válasszunk, melyeket masszás medencéhez forgalmaznak.

- Az algagátló szer miatt habzik a medence víz!
Akkor fordul elő, ha élmény elem vagy ellen áramoltató berendezés van a medencébe. Habzásgátlós algagátlót kell alkalmazni.

- Mi történik, ha kútvízzel töltöm fel a medencémet?
A kútvízzel történő feltöltés után a medence vize legtöbb esetben barnás vöröses árnyalatú lesz. Ez a vízben található vas és fémszármazékok miatt alakul ki. Ebben az esetben fém mentesítő szert kell adagolni a medencébe (pl. Metal-Ex), mely megköti ezeket a vegyületeket és pelyhesítők használatával kiszűrhetővé teszi. (A vízforgató folyamatosan működjön!) Csak homokszűrő használata esetén használható kútvíz a medence megtöltésére.

- Legalább egy hétig nem fogom használni a medencémet!
Meg kell emelni a klórszintet, de különösebb teendőnk nincs, mert egyébként is hetente kell vegyszereznünk medencénk vizét, hogy tartósan tiszta maradjon a víz.

- Sokáig nem használtam a medencémet, de most sürgősen szeretném!
Forgatás állandóra állítása, porszívózás, visszamosatás, klórszint megemelése.

- Mire figyeljek oda a medencevegyszerek tárolásánál?
1.Tartsa a vegyszereket száraz, árnyékos, naptól védett helyen!
2. A különböző típusú, különböző gyártó által készített vegyszereket ne keverjük össze! (Keveredésből mérgező gáz keletkezhet)
3. Ne tároljon a medence vegyszerek közelébe gyúlékony vagy reaktív anyagokat. (benzin, gázüzemű berendezések, és egyéb vegyi anyagok beleérve a zsír, műtrágya, gyomirtó szerek, festékek, oldószerek, olajos rongyok, és az alkohol.
4. Abban az esetben, ha tűz üt ki, mindig szakemberre bízzuk az oltást.
5.Tartsa a vegyszer tárolót tisztán és rendezetten. Ügyeljünk a háztartási tisztítószerek külön tárolására, mert reagálhat bizonyos esetekben a klór készítményekkel!!!!!!!
6. Figyeljen a vegyszerezéskor ne dohányozzon és ne egyen miközben a vegyszereket kezeli, használja. Ha elkészült mindig alaposan mosson kezet!
7. A régi és nem használt vegyszereket megfelelő körülmények között tárolja, ne engedje bele élővízbe, ne tegye a háztartási hulladékok közé. Lépjen kapcsolatba vegyszer értékesítőjével, aki gondoskodik a régi, lejárt, nem használt vegyszerekről!